Programok / Családoknak, gyerekeknek

Település:
Bács-Kiskun megye, Kiskunmajsa

Kategória:
Családoknak, gyerekeknek

Létrehozva:
2022-01-13 14:18:40


Érdekesség Jakab kispöfögő


Kiskunsági Hajtánypályaként éledne újjá – remélhetőleg már 2021-ben – az egykori Bugaci Kispöfögő útja

Kiskunmajsán volt a végállomása Közép-Európa leghosszabb keskeny nyomtávú vonatának, a Jakab kispöfögőnek, amely Kecskemétről indulva 150 perc alatt ért ide naponta háromszor.

 https://ivettapartman.hu/a-varosrol/

Kiskunsági Hajtánypályaként éledne újjá – remélhetőleg már 2021-ben – az egykori Bugaci Kispöfögő útja – mondta el Kékesi Márton ötletgazda, a MÁV-Start Zrt. járműfejlesztő mérnöke a Rádió Smile kedd reggeli műsorában.

A mérnök ismertette, hogy tulajdonképpen a hajtányok könnyűszerkezetes vasúti járművek, amelyeket kézzel, lábbal vagy kismotorral lehet hajtani. Régen a vasutasok használták ezeket a járműveket, munkaeszközként. Manapság már turisztikai funkciót kaptak és elsősorban ebben a minőségében találkozhatunk velük. Magyarországon jelenleg Királyréten és Nagybörzsönyben tudunk hajtányozni, ha pedig nagyobb távon szeretnénk élvezni ezt a tevékenységet, akkor egészen az ausztriai Burgerlandig kell utazni, ahol már 23 kilométeres pályát tudunk birtokba venni.

A jövőre megvalósuló hajtánypálya a Jakabszállás és Kiskunmajsa közötti részt foglalná magában. Az említett szakasz nagyon jó vonalvezetésű, nincsenek emelkedők, szűk ívek, beláthatatlan részek. Mindezek mellett viszonylag kevés nagy forgalmú út keresztezi a vonalat és a Kiskunsági Nemzeti Park közelsége és a táj szépsége igazi élményt adhat a látogatóknak.


 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

ApróVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

ApróVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »