Település:
Bács-Kiskun megye, Kiskunmajsa

Létrehozva:
2022-01-11 18:39:22


Tartós szegfű tanösvény


Itt található a tartós szegfű élőhelye, amely kizárólag Magyarországon fordul elő

Kiskunmajsa és Tázlár között, az un. olajos úttól kőhajításnyira került kialakításra az egy kilométer hosszú Tartós szegfű tanösvény. A tanösvény az uniós védettségi szintet jelentő Natura 2000 területen vezet keresztül, mely helyi jelentőségű védett természeti terület is egyben.
Kilenc információs tábla segítségével tájékozódhatnak a látogatók a tartós szegfűvel és élőhelyével kapcsolatban, valamint a fennmaradását veszélyeztető fontosabb tényezőkről és a védelme érdekében tett természetvédelmi tevékenységekről.

Itt található a tartós szegfű élőhelye, amely kizárólag Magyarországon fordul elő, a Duna-­Tisza közén mindösszesen tíz előfordulási helye ismert, és május elejétől októberig virágzik.

A tanösvény egy kilométer hosszan kanyarog a homokbuckák között, ahol a tanösvény részeként a homokfelszín és a növényvilág védelme érdekében egy 500 méter hosszú pallósoron juthatunk el a buckatetőn lévő megfigyelő toronyig, ahonnan szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk: borókás-nyaras ligetek, lankás homokbuckák és galagonyák váltakoznak.

Az ösvény innen egy telepített fenyő ültetvény sorai között vezet, mígnem eljutunk a hátsó pallósorig, ahol egy tereplépcsőt megmászva juthatunk fel a hátsó kilátóhoz, melyet körös-körül tartós szegfű tövek öveznek.

A tanösvény végigjárása során a látogatók megismerkedhetnek a bennszülött tartós szegfűvel és élőhelyével, a védelme érdekében a LIFE program keretében tett természetvédelmi erőfeszítésekkel, valamint a Natura 2000 hálózat jelentőségének bemutatására is sor kerül.

Szervezett, csoportos túrákra Kiskunmajsán a Tourinform Irodánál lehet jelentkezni, így túravezetővel nézhetik meg a homokhátság természeti szépségeit (Kiskunmajsa - Zárda u. 2.; telefon: (77) 481-327.

https://kiskunmajsa.kornyeke.hu/

 

 

 

 

 

ApróVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

ApróVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »