Közeli kirándulástippek 6.

Kategória:
Utazás, Élmények, beszámolók

Cikk írója:
Oláh Rita


Közeli kirándulástippek 6.


Kedvenc kirándulóhelyünk a Zemplén 1. rész

Többször voltunk már a Zemlénben. Mindig nagyon szerettük, ezt a tájékot, mely az országben nem tartozik a legnépszerűbb kirándulóhelyek közé. Most 3 részben fogom az itteni látnivalókat leírni.

Ez a leírás egy régebbi, évekkel ezelőtti kirándulásunkról származik.

Első részünket azzal kezdem, hogy rátaláltunk egy kis temlomra, de már nem tudom hogy hol. A lényeg, hogy a geocachingon keresztül találtuk, amely honlapján nagyon sok eldugott, ismeretlen, kedves kis helyre lehet találni. Érdemes ha valmere elmegyünk mindig megnézni a geocachingot, hogy találunk e ott valmit. Itt mindig meg van adva a látványosság koordinátája és turista GPS el könnyen rátalálunk, ami ma már a legtöbb okostelefonra is letölthető.A templom papját pont ott találtuk, aki sokat beszélt neknk a temlomben látható dolgokról, festményekről.

A másik hely ugyan itt volt egy zsidó temető, ahol érdekes volt meglátni, hogy itt a sírokra köveket raknak megemlékezés gyanánt.

Ezek megnézése után fölépítettük a sátortábort.

Másnap Telkibányára mentünk el, hogy végigjárjuk az Aranyásók útját. Ez az Erdész Bányász barátság pihenőtől indul, ahol az egyik oldalon egy jégbarlang is van, amely bejáratánál érezhető a kijövő hideg. Látogatni nem lehet, mert a vadászok használják azt jégveremnek.

Így néz ki az Aranyásók útja jelzése:

Innen a sárga romjelzésen lehet indulni a tanösvény kezdetéhez, ami a volt Veresvizi bánya romjához ér. Útközben a tanösvényen nagyon sok minden van, de útba esik a Fehár-hegyi kőfelytő is, ahol ásványt lehet gyűjteni a volt kicsi bánya területén. 2020-ban voltunk ott újra, és akkor láttuk, hogy a bányarészt benőtték a fák, de szerintem még úgy is lehet ott ásványt gyűjteni, csak nehezebb meglátni, hogy ez ott a bányarész. Teszek egy képet a régi gyűjtésünkről, aztán a bányarészről régen és most fotókat.

 

A felhagyott kőfejtő akkor:

A felhagyott kőfejtő most:

Másnap a Megyer hegyi tengerszemhez mentünk el, ahol a legalján máris borkóstolóval fogadtak minket mondván, mire felérünk a hegyre kimegy belőlünk az ital. Ami így is van, mert nagyon meredeken kell felkapaszkodni a volt bányához, ami nagyon szép környezettel fogad minket.

 

 

ApróVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »