Miben jobb Japán másoknál?

Kategória:
Életmód, Élet

Létrehozva:
2022-02-24 11:19:01

Cikk írója:
Kállai Zoltán


Miben jobb Japán másoknál?


Vannak bizonyos dolgok, élethelyzetek, amikben egyes országok jobbak másoknál. Japán egyike ezeknek.


Japán sok mindenben a legjobb: a legbiztonságosabb ország és ráadásul még sokáig is élnek az emberek. De vajon mi a titkuk?


Forrás: tokyotimes.com

                          

1. A biztonságos gyereknevelés

Az UNICEF egy  korábbi felmérése szerint Japán a legbiztonságosabb ország a gyermeknevelés terén. Míg máshol igen nagy a csecsemők halálozási aránya, addig Japánban kevesebbet kell izgulniuk a nőknek gyermekük első hónapjai alatt.

Egy nő a várandósság ideje alatt különböző érzéseket él át, hiszen egy új feladatra készül, ami amellett, hogy csodálatos, izgalmas, és talán életének legboldogabb pillanata, mégis gyakran válthat ki benne szorongást, vagy félelmet. Félelmet az új feladattól, félelmet a szülés miatti komplikációtól, attól, hogy a magzat nem fejlődik megfelelően, és talán, hogy mennyit változik a megszokott élet egy új jövevény érkezésétől.

Az UNICEF vizsgálata kimutatta, hogy a Japánban élő nőknek nincs okuk annyit izgulni a baba megszületése után, mivel az újszülött első hónapjában ez a legbiztonságosabb ország. Az Every Child Alive elnevezésű jelentés alapján az egy hónap alatti csecsemők halálozási aránya Japánban a legalacsonyabb, mindössze 1 az 1111-hez. Őket Izland és Szingapúr követi.

 

Az egyes országokban elvégzett kutatások alapján a teljes lista az egy hónap alatti babák halálozási arányáról az alábbiak szerint néz ki:

1 – Japán (1:1,111-ből)
2 – Izland (1:1,000-ből)
3 – Szingapúr (1:909-ből)
4 – Finnország (1:833-ből)
5 – Észtország (1:769-ből)
5 – Szlovénia (1:769-ből)
7 – Ciprus (1:714-ből)
8 – Fehéroroszország (1:667-ből)
8 – Luxemburg (1:667-ből)
8 – Norvégia (1:667-ből)
8 – Dél-Korea (1:667-ből)

 

Az UNICEF szerint a fejlődő országokban született gyermekek kilencszer nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint a gazdag nemzetekben születettek.

 

A legmagasabb újszülöttkori halálozási arány pedig a következőképpen néz ki:

1 – Pakisztán (1:22-ből)
2 – Közép-afrikai Köztársaság (1:24-ből)
3 – Afganisztán (1:25-ből)
4 – Szomália (1:26-ből)
5 – Lesotho (1:26-ből)
6 – Bissau-Guinea (1:26-ből)
7 – Dél-Szudán (1:26-ből)
8 – Elefántcsontpart (1:27-ből)
9 – Mali (1:28-ből)
10 – Csád (1:28-ből)

 

Az újszülött-halálozás azonban globális probléma is. Körülbelül 2,6 millió csecsemő hal meg évente élete első hónapjában. Az Every Child Alive jelentés rámutat arra, hogy sok esetben ezek a magas halálozási arányok szorosan kapcsolódnak a rendelkezésre álló egészségügyi ellátás minőségéhez. Ez azt jelenti, hogy  ezekben az országokban az orvosok szakmai képzettsége, és felszerelése kevésbé magas színvonalú, így ez az újszülöttek halálozási arányát is erősítheti.

 

 

2. Miért jobb egy japán gyerek másoknál?

Japán azonban nemcsak abban a legjobb, hogy kevesebb az újszülött halálozási arány. Gyermeket is másképp nevelnek, mint más országokban. Náluk a gyerekek szófogadóak, és aranyosak, a felnőtt családtagok pedig, mint a nagymamák, nagypapák, és szülők türelmesek, és nem emelik fel a hangjukat. Egyes generációk különleges kapcsolatban állnak egymással, és ennek oka talán néhány évszázaddal korábbra vezethető vissza. Akkor még nem léteztek óvodák, vagy munkanélküli nagymamák, akik tudtak volna a gyerekekre vigyázni. Így a japán anyák megtanulták összehangolni a munkahelyüket a gyerekneveléssel, a gyerekek mindig ott voltak, ahol az anyák dolgoztak, még akkor is, amikor az anya a mezőn dolgozott, magára kötötte a gyereket, és munka közben mindig beszélgetett vele. Elmesélte neki, hogy mit csinál, és miért csinálja. Ebből kifolyólag a gyerekek hamarabb megtanultak beszélni, mint járni. A japán anya bárhová is ment, vagy bármilyen munkát is végzett, a gyerek mindig vele volt, az ölében vagy a hátán, vagy éppen a kezét fogta.


Forrás: northfoto


A japán anyák szívesen maradnak otthon a gyerekükkel ma is, mint hogy más gondjaira rábízzák őket, vagy bölcsődébe, esetleg óvodába írassák.

Már kiskoruk óta arra tanítják a gyerekeket – otthon, családi környezetben is, és óvodában, iskolában is –, hogy figyeljenek a maguk, és a más emberek érzelmeire, illetve még az állatokéra és az érzelem nélküli tárgyakra is. Például, ha egy gyerek összetör egy játékot, vagy szétszed egy babát, akkor az anya elmagyarázza neki, hogy mekkora fájdalmat okozott annak a játéknak, vagy babának. A japán emberek megtanítják a gyereket az udvariasságra, arra, hogy legyenek figyelmesek más emberekkel, és ne zavarjanak senkit a viselkedésükkel.

A japánoknál büntetés sincsen, hiszen a szülők úgy gondolják, az ő felelősségük az, hogy biztosítsák azt, hogy a gyerekek ne legyenek szemtelenek, és udvariatlanok. Ha mégis rosszul viselkednek, akkor hanglejtésükkel jelzik, hogy mérgesek, így az elkövetett hibát a gyerek igyekszik helyrehozni.


Forrás: northfoto.com


Japánoknál a gyermek nevelésébe az apák is besegítenek, és ugyanúgy járnak el, mint az anyák.

 

 

3. A japánok tovább is élnek


Forrás: taste.com


Nemcsak biztonságban és gyereknevelésben ők a LEGek, de köztudottan a japánok a leghosszabb életű nép is. Vajon mi a titkuk?

A tudósok már egy ideje kutatják, hogy miért van az, hogy egy japán ember tovább él és egészségesen, mint mások. Ebben több tényező is közrejátszik, nézzük ezeket.

 

  • Sok zöldség és főzés

A nyugati országok szívesebben fogyasztják a gyors, egészségtelen ételeket, míg a japánok a friss zöldséget, tengeri algát, erjesztett szójababot, rizst és halat részesítik előnyben. Ezekben ugyanis rendkívül sok – a szervezethez szükséges – tápanyag, vitamin, és ásványi anyag van, ami jól hat a szervezetre. A hagyományos – nyugati módszerek – helyett a japánok gőzölve, erjesztve, grillezve készítik el az ételeket, és lassú tűz alatt. Amikor étkezésre kerül sor, akkor pedig nem teszik tele a tányérjukat púpozva, hanem csak kis adagokat fogyasztanak egyszerre. Leves mindig kerül az asztalra, ez kevésbé hizlal és tápláló. A japán ember nincs is elhízva, és ezt a táplálkozásának köszönheti. Ráadásul a friss étel segít a testnek energiát termelni, hiszen minőségi alapanyagokból áll. Éppen ezért Japánban az emberek figyelmet fordítanak arra is, hogy milyen minőségű ételt esznek.

 

  • Teázgatás

Japánban talán a legnagyobb a teakultúra az egész világon, és főleg zöld teára esküsznek. Ez pedig antioxidáns tartalmának köszönhetően összefüggésbe hozható a hosszú élettartammal.


zöldtea; Forrás: northfoto.com

 

  • Lustálkodás helyett testmozgás

Inkább gyalogolnak és buszon közlekednek, mint hogy autókat használjanak. Bár nyilván náluk is vannak autók, ez Japánban luxusnak minősül. Ráadásul egy japán ember minden reggelt tornával indít, ettől megnő az energiaszintje, jobban tud majd koncentrálni a nap folyamán, a fizikai állapotáról nem is beszélve.

 

  • Óvják az egészségüket

Azt javasolják az orvosok, hogy egy embernek évente legalább egyszer el kellene mennie rutinvizsgálatra. Nos, egy japán ember ezt évi négyszer teszi meg. Emiatt pedig, ha bármi rejtett betegségük is van, arról időben tudomást szerez, és így még visszafordítható.

 

                                                           

Forrás:

soranews24.com

ketkes.com

Fenti kép: northfoto.com

A cikket írta: Léner Szilvia Mária

 

 

ApróVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »